0513-67 12 84

Friesland / Video – Dit jaar is het 83 jaar geleden dat de valk ontworpen werd door Ricus van de Stadt, in opdracht van de Bruynzeel Fabrieken. Nog steeds zie je de valk veel zeilen op de Friese wateren. Koop je een woonboot in het Friese Park Folclaghe dan zie je regelmatig de witte zeiltjes met het kenmerkende logo van een valk voorbij varen.

Hoewel van origine dus geen Friese zeilboot, is dit vaartuig het ideale middel om als onervaren watersporter de fijne kneepjes van het zeilen onder de knie te krijgen. In de buurt van Follega kun je dit type zeilboot voor één of meerdere dagen huren. Heb je nog geen enkele ervaring met zeilen, neem dan een aantal lessen van een ervaren instructeur.

Waar te zien

In heel Nederland worden wedstrijden gezeild met deze klasse. Wil je deze ranke bootjes in actie zien dan kan dat op de Kagerplassen, de 85e Sneekweek van 6 tot en met 11 augustus 2022 en ook 17 en 18 september 2022 in Grou tijdens het Princenhofweekend. Wil je meer weten over de historie van de iconische Valk 4 klik dan hier.

Open vaarverbinding

Koop je een woonboot in Park Folclaghe in Friesland, dan heb je een open vaarverbinding naar bijvoorbeeld het Tjeukemeer. Zo kun je op een vlotte manier de Friese wateren bereiken. Met een sloep of zeilboot vaar je zo naar alle watersportgebieden in Friesland. Vanuit Follega zit je zo op de Staande Mast Route of vaar je naar Lemmer en het IJsselmeer.

Traditie 

De provincie Friesland is rijk aan tradities. Vooral in de zomermaanden is er van alles te beleven. Bijzonder zijn de ‘zomersporten’ die je alleen in deze provincie vindt. Ben je op vakantie in Friesland ga dan kijken bij het skûtsjesilen, fierljeppen of kaatsen. Zo ervaar je de Friese sportcultuur op een buitengewoon enerverende en onvergetelijke manier. Zet zeker een bezoek aan het skûtsjesilen op je agenda wanneer je in Friesland bent. Na twee jaar afwezigheid start deze historische zeilrace op 30 juli 2022 op het Pikmeer in Grou. Ook zeilen deze traditionele vrachtschepen op het IJsselmeer. 

Wil je meer informatie over de koop van een drijvende recreatiewoning op Park Folclaghe klik dan hier.