0513-67 12 84

Peter (65) en Dirkje (64) woonden in het Brabantse Veldhoven, in een huis op de wal. In 2015 kreeg Peter een baan in Drachten – te ver weg om elke dag op en neer te rijden. ‘Een jaar lang woonde ik doordeweeks in een hotelkamer’, vertelt hij. ‘Toen besloten we op zoek te gaan naar een eigen pied-à-terre.’

Hun tweede huisje moest aan het water komen, want dat vond Peter zo leuk aan Friesland. Bovendien, zegt Dirkje: ‘een man alleen in een flatje in Drachten is ook zo’n treurige boel’. Tijdens hun zoektocht kwam het stel uit bij Arkenpark De Saiterpoarte in Wartena. In 2004 werden daar in een weiland achttien recreatieve ligplaatsen gemaakt. ‘Daar lag een Spruyt-ark met ligplaats te koop. Een bevriende aannemer keurde de ark en zei dat hij kwalitatief helemaal prima was. We hoefden niet lang na te denken!’

Doordeweeks woonde Peter op de ark in Wartena, en Dirkje in Veldhoven. De zomers besteedden ze samen in Friesland, en ook in de weekenden was ze er steeds vaker te vinden. Dirkje: ‘Als ik Maarten van der Weijden moest aanmoedigen of er iets anders leuks in Friesland te beleven was. Best vaak dus!’
Peter: ‘Ik vond het er zo heerlijk rustig. Als ik terugreed naar Eindhoven, besefte ik hoe graag ik eigenlijk in Wartena wilde wonen.’ Naar Friesland verhuizen was nog niet zo simpel, zegt Dirkje. ‘Ik had een eigen massagepraktijk in Veldhoven en zat er in de gemeenteraad. Zulke dingen geef je niet een-twee-drie op. Maar na vierenhalf jaar ‘weekendhuwelijk’ was ik de situatie beu. Zo wil ik niet oud worden, zei ik tegen Peter, en we besloten tóch de stap te maken.’
Peter en Dirkje hadden geluk: het arkenpark was van oorsprong alleen bedoeld voor recreatief verblijf. ‘Maar dat werd omgezet naar permanente bewoning’, zegt Peter met een glimlach. ‘Het heeft zo moeten zijn.’

Er was nog één probleem: de ark was te klein. Zeker omdat Peter en Dirkje ook graag familie en vrienden over de vloer hebben. Daarom besloot het stel een nieuwe ark te laten bouwen. ‘Voor ons stond vast dat het weer een Spruyt-ark moest worden. Die hadden we nu ook, dus we wisten dat de kwaliteit goed was. Bovendien zit Spruyt hier om de hoek. Fijn als je regelmatig wilt kijken tijdens de bouw.’
Architect Peter van Dam maakte het ontwerp. En Dirkje vond het heerlijk om haar woning precies zo vorm te geven als zij wilde. ‘Al is het natuurlijk een enorm project. Ik wist niet dat een mens zó druk kon zijn met het uitzoeken van deurkrukken en sanitair.’
Het resultaat? Een royale, lichte en moderne ark van 16,5 bij 6,5 meter, met twee verdiepingen en voorzien van alle gemakken. De verticale delen van Ayous-hout geven een speels effect. In januari 2021 werd de nieuwe ark vanuit Heerenveen naar de ligplaats gesleept. ‘Precies op tijd’, aldus Dirkje, ‘want een week later kon er geschaatst worden onder onze ramen. Koek en Zopie, spelende kinderen en hond Meike voor het eerst op het ijs… Wat een traktatie! Dat is zo geweldig aan wonen op het water: je zit met je neus op de seizoenen. We willen nooit meer anders.’

Wil je bij meer woonboten binnenkijken?